Plodni i neplodni dani

Normalni ženski menstrualni ciklus traje 28 dana, ali može biti i kraćii duži. Mesec se okrene za 28 dana oko zemlje, pa se zbog toga zove imesečni ciklus. Ovulacija je izbacivanje jajašca u jajovod.. Ona bi trebaloda bude na polovini ciklusa, odnosno 14. dana ciklusa.

Žensko jajašce može da živi 24 do 48 časova. Koliko mogu da žive spoermato- -zoidi? 1 do 7 dana. To zavisi od kiselosti vagine i količine sperme.

Kiselost vagine sprečava dug život spermatozoida. Kod žena kod kojih je vagi- -nalni sekret slabo kiseo spermatozoidi mogu preživeti 3 do 7 dana, a kod žena koje imaju jače kiseo sekret 1 do 3 dana. Kakve veze to ima da količinom spe- rme? Sperma je bazna, a baza neultrališe kiselinu i tako smanjuje kiselost vagine. Ako je ima manje spermatozoidi će živeti kraće, ako je ima više spermatozoidi će živeti duže. Veća količina sperme će više smanjiti kiselost vagine.

Ako se uzmu sve varijacije ciklusa,  ovulacija bi trebalo da bude izmežu 11 i 17 dana ciklusa. ako se uzme najgori scenario da spermatozoidi žive 7 dana a jajna ćelija 2 dana, onda bi trebalo da žena može da ostane trudna od 4 dana ciklusa pa do 19 dana ciklusa.Da li je tako? Nije.
Istrživanja univerzitetea u Severnoj Karolini su otkrila da 70 posto zena ima ne- predvidivu ovulaciju. Ona se može desiti od 6 pa do zadnjeg dana ciklusa.Istra- živanje je sprovedeno nad ženama koje su imale stabilan ciklus i bile stare od 25 do 35 godina. Kod mlađih i starijih žena postoje veće varijacije u ciklusu, a samim tim i veće varijacije ovulacije.

Stres, putovanje ili bolest mogu da pomere dan ovulacije, pa praktično ne postoji ni jedan siguran dan ciklusa. Poznate su žene koje su zatrudnele za vreme menstruacije i  zadnjeg dana ciklusa. Ja sam jednom ostala trudna 27 dana ciklusa.

Zato ne računajte na plodne i neplodne dane. Ako nećete na abortus zaboravite seks bez zaštite.

6 odgovora na “Plodni i neplodni dani

 1. Saznao sam za to kada mi je devojka ostala trudna 28. dana ciklusa. Sada uvek koristim kondom.

 2. Oba puta sam ostala trudna pred kraj ciklusa. Sada imam dvoje dece.

 3. Ja sam ostala trudna četvrtog dana ciklusa, kao tinejdžerka. sada imam sina od 16 godina.

 4. slobodan hadzibegovic

  Meni je lepo što je priroda udesila da možemo da uživamo i u plodnim i u neplodnim danima…
  A ove teme su i moje omiljene 🙂
  http://noviinternet1987.wordpress.com/2011/10/16/o-seksu-2/

 5. Da li je spirala dobra ili ne

 6. Zavisi. Mnoge žene je ne podnose dobro. Menstruacije duže traju, obilnije su i nekada vrlo bolne. Zaštita je manja nego sa kondomom. Zašto izbegavaš kondom?

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s