Pilula ili kondom

Mnogo mejlova sam dobila na tu temu. Velike farmaceutske kuće, reklamiraju
kontraceptivne pilule kao najbolje sredstvo protiv začeća i kao potpuno neško-dljivo po zdravlje žene. Ginekolozi dobijaju pare od farmaceutskih kuća da reklamiraju njihove pilule, plaćaju im kongrese po belom svetu gde ne može da se čuje mišljenje protiv toga.

Kontraceptivne pilule su kombinacija sintetičkih hormona estrogena i proge- sterona. One deluju tako što sprečavaju ovulaciju ili sazrevanje jajašca u ja- jovodu pa tako ne može da dodje do začeća.
Treća generacija pilula ima mnogo niži nivo hormona nego prva i druga generacija pilula. Ipak i sa takvim nižim nivoom hormona nivo hormona u žensk om telu je četiri do pet puta veći nego što bi bio bez pilula. Posledica toga je smanjen rad jajnika (oni dobijaju signal da ima dosta hormona u krvi i ne proizvode hormone ili proizvode vrlo malo) i smanjen nivo testosterona na polovinu.

Povećan nivo zenskih hormona moze izazvati rak dojke i rak grlića materice, trombozu, povišeni krvni pritisak, srčane tegobe, pojačan PMS, glavobolje,.

Nizak nivo testosterona utiče na smanjivanje libida (seksualne želje). Kod mno- gih žena pilule imaju uticaj i na orgazam. Kod velikog broja žena orgazam je slabiji i lošiji ili uopšte ne mogu da dožive orgazam.

Kod velike većine žena postoji stalna napetost u grudima, a bradavice su preo- setljive i iritabilne na dodir.

Po prestanku uzimanja pilula jajnicima treba tri meseca da počnu da rade kako treba. Kod malog procenta žena, ne prorade kako treba i žena uđe u prevremenu menopauzu.

Kondom može biti skoro sto posto siguran ako se upotrebljava kako treba. Mu- škarci se žale da im kondom smanjuje seksualno zadovoljstvo. Ako se ne izabere pravi kondom i ako se ne stavi kako treba onda smanjuje.

Na šta se žale muškarci?
Steže ih, osećaj je smanjen, orgazam je lošiji. Durex je napravio neke vrlo dobre kondome koji su širi i dodatno lubrifikovani (vidi članak, Kako odabrati pravi kondom). Ako je i dalje osećaj smanjen treba dodatno lubrifikovati penis pre navlačenja kondoma, nekin lubrikantom(Durex Play). pa onda navući kondom (to mazanje lubrikantom penisa, ako to uradi žena može biti veoma uzbuđujuće za muškarca). Može se koristiti bilo koji lubricant na vodenoj bazi (wather based). Lubrikanti na bazi ulja treba izbegavati jer mogu oštetiti kondom.Kondom se treba navući na penis tako da se vrh kondoma (rezervoar za spermu) stegne sa dva prsta, da ne bi mogao da uđe vazduh, a drugom rukom navuče kondom preko penisa. Ako se tako ne uradi, vazduh koji ostane u rezervoaru (vrhu kondoma), usporava ejakulaciju (nema dovoljno prostora da sperma izađe) i muškarac ima slabiji orgazam ili manje ili više neprijatnu ejakulaciju. Pošto sperma nema dovoljno prostora kondom se razvlači i može da pukne (retko se dešava) i žena ostane trudna. Pogledajte video kako se pravilno navlači kondom.

Posle ejakulacije, ne treba nastavljati sa vođenjem ljubavi jer kondom može da
pukne. Većina muškaraca izgubi erekciju posle ejakulacije, ali ima i onih koji je ne izgube i mogu još. Ne treba nastavljati seks ni sa kondomom punim sperme, ni bez kondoma jer u mokraćnoj cevi ima još malo sperme koja može oploditi ženu. Ako se želi nastavak novi kondom je rešenje

Ako se odabere pravi kondom i pravilno navuče uživaće i žena i muškarac.

8 odgovora na “Pilula ili kondom

 1. Ove informacije su potrebne svim devojkama, ali na zalost zene je sramota da pitaju i znaju iz raznih razloga. Nego, neko ce procati ovaj tekst i imati koristi po svoje zdravlje.

 2. Bravo za tekst!! Kondom je zakon, pilule su tu da nas polako ubijaju.

 3. Mislim da su pilule štetne. Mi muškarci bi ipak trebali da preuzmemo odgovornost. Kondom je ipak najbolje sredstvo za kontracepciju.

 4. Pila sam pilule godinu dana. Seksualnu želju skoro da nisam imala. Orgazam mi je bio slabiji. Bila sam razdražljiva i muž mi je rekao da
  prestanem da ih pijem. On sada koristi kondom, već tri godine i nisam
  ostala trudna nijednom.

 5. Pijem pilule već 15 godina. Od kako sam počela da ih pijem teže se uzbuđujem. Orgazam mi je skoro isti. Seksualna želja mi je manja, ali mu uvek dam kada traži. To znam zato što sam uvek posle godinu dana uzimanja pravila pauzu od tri meseca. Kada nisam na pilulama lakše se uzbudim i nemam napetost u grudima kao kad sam na pilulama. U poslednje vreme sam postala jako razdražljiva i razmišljam da potpuno prekinem sa njima. Mom mužu se to ne sviđa.

 6. Peti članak po posećenosti u protekloj godini.

 7. Sex sa punim kondomom ne a sto ako spricnem prije cure,sto dalje raditi stim da moram cuti njezino dahtanje.

 8. Malo lizanja će uvek dobro doći, Orgazam ako znaš šta radiš obično ne izostane.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s